Kush jemi ne

Fondi Rajonal i Sfidave (RCF) rrit konkurrueshmërinë e qëndrueshme të bizneseve në WB6 në rrugën drejt tregut të përbashkët të BE-së, përmes financimit të ofruesve të AFP-së duke adresuar nevojat për aftësi në bashkëpunim me kompanitë.

Papunësia e të rinjve, e kombinuar me mungesën e fuqisë punëtore të aftë për sipërmarrjet,karakterizojnë situatën ekonomike në Ballkanin Perëndimor. Prandaj, qëllimi i Fondit është të rrisë mundësinë e punësimit të studentëve të VET duke përforcuar një përqasje të trajnimit bashkëpunues në ekonomitë e 6 vendeve të Ballkanit Perëndimor: Shqipëri, Bosnjë e Hercegovinë, Kosovë, Mali i Zi, Maqedoni e Veriut dhe Serbi.

Fondi Rajonal i Sfidave (RCF)) është një strukturë financimi e krijuar për të rritur punësueshmërinë e të rinjve. RCF forcon konkurreshmërinë e sipërmarrjeve në 6 shtetet e Ballkanit Perëndimor duke financuar investime në pajisje dhe infrastrukturë për projekte të përzgjedhura të trajnimit bashkëpunues të zbatuara përmes partneriteteve midis institucioneve të formimit profesional dhe sipërmarrjeve. Ministria Federale Gjermane për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (BMZ) ka financuar 64.43 milion Euro per RCF, ndërsa Qeveria Zvicerane, e përfaqësuar nga Bashkëpunimi Zviceran për Zhvillim (SDC) ka bashkëfinancuar 10 milionë Euro. Fondet i janë mandatuar Bankës Gjermane për Zhvillim KfW dhe zbatohen nga Forumi i Investimeve i Dhomave të Ballkanit Perëndimor 6 (WB6-CIF), një nismë e përbashkët e dhomave të tregtisë nga rajoni.

Banka Gjermane e Zhvillimit (KfW)

Që nga themelimi në 1948, KfW (Banka Gjermane e Zhvillimit) i ka qëndruar besnike misionit të saj për të mbështetur ndryshimin dhe për të inkurajuar idetë vizionare – në Gjermani, Evropë dhe në të gjithë botën. Projektet dhe programet e promovuara nga Banka për Zhvillim (KfW) propozohen nga qeveritë e vendeve partnere, në mënyrë që strategjitë dhe strukturat e zhvillimit të vendit përkatës të formojnë bazën e bashkëpunimit.

Forumi i Investimeve 6 Dhoma i Ballkanit Perëndimor (WB6 CIF)

Fondi zbaotohet nga Forumi i Investimeve të Dhomës së Ballkanit Perëndimor 6 (WB6 CIF), një nismë e përbashkët e dhomave të tregtisë nga Shqipëria, Bosnja e Hercegovina, Kosova, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi dhe Serbia. Dhomat krijuan një platformë bashkëpunimi në vitin 2017 me qëllim sigurimin e një zëri të përbashkët për komunitetin e biznesit në rajon, duke lehtësuar kontaktet ndërmjet bizneseve dhe duke promovuar rajonin si një destinacion të vetëm investimi.

Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC)

Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) është agjencia për bashkëpunim ndërkombëtar e Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (FDFA). SDC është përgjegjëse për koordinimin e përgjithshëm  të autoriteteve të tjera federale të bashkëpunimit për zhvillim dhe bashkëpunimit me Europën Lindore si dhe për shpërndarjen e ndihmave humanitare nga Konfederata Zvicerane.  Në bashkëpunimin e saj për zhvillimin ekonomik, Zvicra po punon për përmirësimin e kushteve kornizë dhe rritjen e bashkëpunimit me sektorin privat. Përpjekjet e Zvicrës kontribuojnë në rritjen dhe prosperitetin e qëndrueshëm ekonomik.

This post is also available in: English Bosnian Serbian Macedonian Montengrin